donderdag 25 juli 2013

AVL 3.3 MCV mevrouw Knollen


Het is druk in de wachtruimte bij balie 6. We nemen plaats aan het einde van de gang, onze MCV zit in kamer 14. De koffiekar komt weer langs. Het bekertje van Strato is lek, ondanks dat ik hem er op wijs vóórdat het mis gaat, ziet hij toch kans om koffie op zijn witte, linnen broek te lekken. Ik moet ontzettend nodig naar de toilet en niet alleen voor een plasje. Het wachten duurt lang en ik ga gauw maar even. Nadat ik me ontlast heb, blijkt er geen toiletborstel aanwezig. Heel gênant. Als ik mijn handen was komt nog een mevrouw te toilet binnen, ik zeg heel tactisch dat de toilet niet al te fris is en bespaar haar zo een onaangename ervaring. Voor de rest van de toiletbezoekers van vandaag kan ik niks betekenen.

Als we aan de beurt zijn bij MCV Knollen vraagt ze wat ik weet en verwacht van de MCV. Ik zeg dat ik denk dat de MCV, zij dus, mevrouw Knollen mijn 'buddy' is gedurende het hele proces. Ze moet erom lachen, ik lach mee. Nee, ze is geen buddy. Ze hoort bij een team MCV's die zowel patiënten begeleiden bij de Mammacare-poli alsmede op de verpleegafdeling rondom de opname. Het zijn dus 'gewone' verpleegkundigen, maar dan gespecialiseerd in borstkanker. Helder, niks geen 'buddy'.

MCV Knollen wil de 'lastmeter' met me doornemen die ik ingevuld heb. Ik heb een 8 ingevuld, dit is hoog en in relatie met mijn beschrijving van mijn psychiatrische aandoening, is extra zorg en aandacht aan te bevelen. Heb ik dit goed geregeld? Ja. Wil ik praten met iemand van DBO, ik vul zelf in dat het 'Dienst Begeleiding en Ondersteuning' is. Ik vertel dat ik mijn eigen 'geestelijk verzorgers' heb. MCV Knollen onderstreept nog wel even dat de maatschappelijk werkers van het AVL gespecialiseerd zijn in kanker. Ik beloof dat ik eerst ga praten met mijn eigen 'DBO-er' zij is mijn steun en toeverlaat, weliswaar niet gespecialiseerd in kanker, maar wel in mij. Later beslis ik of ik ook nog behoefte heb aan de DBO van AVL.

Tijdens het gesprek over 'geestelijke gezondheid', neemt Strato enkele keren het woord en vertelt zonder terughoudendheid over neurose en slaapgebrek. Ik vind het niet erg, het is typisch Strato, maar bij mij ligt het niet allemaal zo voor op mijn tong, ik deel dit soort informatie in eerste instantie liever niet, denk liever eerst na over de relevantie van het geven van bepaalde informatie.

Verder gaat het gesprek over praktische zaken, wat voor kleding/BH, als ik naar huis ga? Het advies is, neem verschillende kledingstukken mee, dan kan ik kiezen naar behoefte op dat moment. Slimme van MCV Knollen. Ik krijg geen pleister op de wonden, in het AVL geloven ze in wondgenezing 'aan de lucht' -Dat gepieker over een post-op BH was dus nergens voor nodig-. De hechtingen hoeven er niet uit. Als de wond genezen is, mag er vitamine-E crème op, dit helpt tegen het vormen van littekenweefsel. Strato vraagt of dit in Calendula-zalf zit en of dat erop mag. Dat weet ze niet precies, dat moeten we dan even uitzoeken. Veel pijnstillers gebruiken, zodat ik zo goed mogelijk kan bewegen, ik mag alles doen met mijn linkerarm, maar niet ramen lappen en stofzuigen voorlopig. Ik moet mijn linkerarm goed bewegen, want anders krijg ik mogelijk last van wat 'we' noemen een 'Frozen Shoulder' en dat is niet goed. Nee zeg, ik moet er niet aan denken een 'Frozen Shoulder'. Een stijve of vastzittende schouder, nou ja, maar een 'Frozen Shoulder' dat wil je echt niet!

Als allerlaatste en totaal onverwacht vraagt MCV Knollen of ik wel eens gehoord heb van Bach Bloesem Rescue Therapie.... Ja, daar heb ik wel eens van gehoord, beaam ik en zwijg verder. Zit je in het AVL, het Mekka van wetenschappers en dan komt er iemand aan poepen met 'Bach Bloesem Rescue'. Gelukkig zegt Strato niks, die kan wel eens fel uit de hoek komen als er zulke gekke dingen gezegd worden. We nemen afscheid van MCV Knollen en gaan terug naar de Radiologie balie voor de echo afspraak. Strato gaat naar de toilet, ik krijg de brief met de afspraak en vraag of ik Hidde nog even kan spreken. Dat kan en direct word ik meegenomen naar 'het binnenste' van de afdeling. Hidde is bezig, maar komt er zo aan. Strato is me dit keer dan echt even kwijt, maar dan moet hij maar niet de hele tijd gaan plassen.

Ik probeer Strato een berichtje te sturen als Hidde verschijnt. Hidde heeft het enorm druk, maar neemt me toch even mee naar een lege kamer. Ik vertel hoe blij ik ben met dokter Almhof en hoe enorm gerustgesteld. Ik ben hem ongelofelijk dankbaar. Hidde is blij dit te horen. We geven elkaar een dikke kus en ik ga weer naar Strato.

In de tram praten we over de onverwachte opmerking van de MCV over de onzinnige 'Bach Bloesem Rescue Therapie', waar ik eens aan zou kunnen denken volgens haar. Ik kom tot de conclusie dat het wel eens de 'schuld' van Strato zou kunnen zijn omdat hij zelf over Calendula is begonnen. Strato zegt 'Daar heb je een punt'.

Ik doe even een groeps-what's-app de wereld in, zodat mijn naasten op de hoogte zijn van 'hoe de vlag ervoor staat'. Ik wil thuis even alleen zijn en slapen. Ik maak een afspraak met Stephanie om vanavond, koopavond met haar te winkelen, dat komt haar ook goed uit. Ik laat Boefje uit en slaap totdat ik wakker word van het trillen van mijn telefoon. Lieve berichten en gemiste oproepen. Ik laat het allemaal even zitten.