donderdag 25 juli 2013

AVL 3.1 Dokter Strekhaar


Iemand vraagt: 'Heb je wel eens gehoord van Bach Bloesem Rescue Therapie?'

Veels te vroeg, naar mijn nachtelijke bioritme, kom ik aan op het station. Strato wacht al op me. We hebben een vol programma, 3 en een halve afspraak vandaag in het AVL. We nemen de trein, de metro, lopen langs het water, kijken naar de vogels en de bijzondere, esthetisch verantwoorde, betonnen kantafwerking. En hop, daar zijn we alweer in het AVL. Het wordt al helemaal 'appeltje, eitje'.

We zijn ruim op tijd, maar toch direct aan de beurt, een verpleegkundige wijst me een nisje waar ik plaats moet nemen want ze gaat mijn bloeddruk opmeten. Strato is naar de toilet, dus alweer ontstaat de situatie waarbij Strato er straks geen idee van heeft waar ik gebleven ben, dus ik blijf naast de nis staan. De verpleegkundige roept me nog eens toe dat ik kan gaan zitten, maar ik blijf staan tot ik Strato weer in beeld heb, en hij mij. Bloeddruk, lengte, gewicht, en daar is de dokter al.

Anesthesioloog dokter Strekhaar vraagt ons hem te volgen en heeft de pas er flink in. Hij verontschuldigd zich voor de werkzaamheden wegens de verbouwing en dan met name die verbouwing die nu direct naast zijn spreekkamer plaats vindt. Dokter Strekhaar is niet alleen een snelwandelaar, maar ook een voortvarende prater. Recht toe, recht aan en aangekleed met grapjes, die niet meer grappig zijn omdat ze bij zijn routine horen, doet hij het 'fenomeen' narcose uit de doeken. 'Je valt in slaap en wordt daarna weer wakker, net als Michael Jackson, alleen die had de verkeerde dokter getroffen'.

Ik moet even mijn mond wijd open doen, hij vertelt straks wel waarom, bij alles wat ik ingevuld heb op het vooraf ingeleverde vragenformulier vraagt hij wat ik ermee bedoel, ter controle. Meerdere keren zegt hij zo rap te werk te gaan omdat hij maar een kwartier per patiƫnt heeft. Als hij dat niet meerdere malen zou benoemen, hadden we zo weer twee minuten gewonnen.

Mijn mond moest open omdat hij wilde zien of mijn mond open kan, vanwege de in te brengen beademingsbuis, waardoor ook meteen een slaapmiddel wordt in-geneveld in mijn longen. Ik heb ingevuld dat ik licht allergisch ben voor pleisters, de vraag was volgens hem bedoeld voor mensen die dood gaan van pleistergebruik, dus niet voor mij. Prima allemaal. Ik krijg voor ik naar de O.K. ga een kalmerend tabletje, als ik dat wil. Ik weet nu al dat ik dat wil, doe mij er maar twee. Er was een tijd dat ik nog niet aan een aspirientje wilde ruiken, dat is lang geleden. 'Ik ging eens wandelen zonder hoed en de zon scheen op mijn bolletje, doe mij maar een paracetamolletje!'

Strekhaar gaat verder. In de O.K. krijg ik via infuus, met een pijnlijke aanleg in mijn hand, de narcose waardoor ik in slaap val. Om me in narcose te houden, dienen ze deels via het infuus en deels via de beademingsbuis meer narcosemiddel toe. Zo'n 15 tot 20 minuten na het beƫindigen van het toedienen van deze middelen zal ik ontwaken, er is dus niks aan eigenlijk.

Of ik gelezen heb vanaf wanneer ik nuchter moet blijven, vraagt hij, dit heb ik gelezen, maar er stond bij dat ik instructies van de specialist moet opvolgen. Tegenwoordig hoef je niet eindeloos nuchter te blijven, dat is achterhaald. Het protocol, dat dus voor mij ook gewoon geldt, is dat je tot 6 uur voor de operatie mag eten, tot 4 uur voor de operatie heldere vloeistoffen en beschuit en tot 2 uur voor de operatie heldere vloeistoffen zonder beschuit, dat zijn water, thee en limonade. De 6-4-2 regel. En geen 'koffie met slagroom' onderstreept Dokter Strekhaar. Of ik het op papier wil, of kan ik het zo onthouden? Ik zeg dat ik het kan onthouden. Hij had niet minder verwacht, tenslotte zijn we volwassen mensen en zou het zonde geweest zijn van het papier.

Types als Strekhaar noemen Strato en ik 'Een Mannetje'. Of ik nog vragen heb. Door zijn eigen bijdehandse manier van werken, krijg ik de neiging om te vragen of hij wel eens iemand per ongeluk dood heeft laten gaan aan de narcose tijdens een operatie. Ik houd mijn mond maar en hoop alleen dat hij niet met dezelfde voortvarendheid en nonchalance die buis door mijn strot ramt voorafgaand aan de operatie.

Door dat rappe gedoe hebben we ruim tijd over voor onze volgende afspraak. We gaan ontbijten bij het 'ziekenhuiswinkeltje', ik ga ontbijten, Strato heeft al gegeten. We bespreken natuurlijk nog even het bijzondere geval 'Strekhaar'.