vrijdag 20 september 2013

Motivatie


Je zou het misschien niet zeggen, maar ik ben depressief.

Vandaag is Colette bij me. Een lotgenoot. Mijn haar moet nog verdwijnen, haar haar is al lang en dik weer terug. Ik krijg van haar twee grote, roze hortensia bollen. 'Twee tieten!' roepen Colette en ik in koor. Ze is vrolijk en druk, dat is ze altijd. Ze is kunstenaar en ik ben fan van haar werk. Colette vertelt hoe zij de behandelingen ervaren heeft, hoe ze 'behandeld' is door een aantal dokters en dat de tuchtcommissie haar in het gelijk heeft gesteld. Ze vertelt dat ze totaal geen last had van de bestralingen en dat ze tussen de chemo's door, als ze zich maar even goed voelde ging verven en behangen. Colette was kwaad op haar lijf en heeft 'gevochten'. De chemo's hebben er voor gezorgd dat ze zich 'schoongebrand' voelt.

Ik ervaar het geloof ik allemaal helemaal anders. Ik ben niet kwaad op mijn lijf, heb geen vechtlust (nooit gehad) en geloof niet in het 'schoonbranden' door chemo. Ik zoek naar motivatie om de chemokuren aan te kunnen gaan en te doorstaan. Tot noch toe heb ik als enige argument dat de oncoloog het een 'goed idee' vindt. Die heeft er voor gestudeerd, dus ze zal zeker een punt hebben hier. Het is echter niet genoeg, deze aanname, het brengt geen gevoel teweeg. Het zorgt er wel voor dat ik het sowieso ga 'proberen' die chemo, maar ik twijfel of het voldoende is om het ook vol te houden als blijkt dat het eigenlijk geen harden is.

Met Strato bespreek ik mijn motivatie probleem. Ik voel 'de kanker' niet. Wellicht heb ik al geen kanker meer, mijn tumor is er uit. Aan valt te nemen dat de kanker er toch nog is, anders zouden er niet zulke heftige maatregelen voorgesteld worden door de specialisten. Ik hecht niet aan kwantiteit van leven maar aan kwaliteit van leven. Dit was al een heikel punt en de huidige gebeurtenissen 'rammelen' aan mijn normen en waarden, er wordt gemorreld aan mijn conventies. Geen pijn, daar zou ik voor tekenen. Ik heb teveel mensen met teveel pijn en in doodsnood zien vergaan. Helemaal geen sereen afscheid of 'kracht en waardigheid in het laatste moment'. Mensen die creperen! dat heb ik met eigen ogen gezien, vaker dan mensen die rustig wegglijden. Dat eerste wil ik dus niet.

Pijn dient zich aan, is al hier, de dood nog niet hoor, dat besef ik ook wel. Is dit het me wel waard om die pijn in de vorm van 'kuren' toe te laten terwijl de uitkomst onbekend blijft? Ik hoef er geen '40 jaar proberen bij te 'kopen', of liever gezegd 'gokken'. Dat zegt me niks, zo leef ik niet. Het kan prima zijn dat ik tijdens het 'kuren' nog hard genoeg kan lachen en nog blijmoedig genoeg in mijn leven kan staan, dan lukt het allemaal wel. Voor het geval dit me te zwaar valt, heb ik toch meer motivatie nodig dan 'goed idee' van de oncoloog.

Waar vind ik die motivatie? Ik heb geen kinderen, die hebben me niet nodig. Ik ben voor niemand verantwoordelijk. Op het moment 'druk' ik zelfs op het 'algemene goed', daar heeft ook niemand wat aan. Ik ben afhankelijk, ik doe niet aan pensioenopbouw en ben bang voor bejaardentehuizen, wat weer nergens op slaat, want die bestaan toch niet meer als ik daar al ooit aan toe zal komen. Wie gaat er voor mij mantelzorgen? Wie neemt mij in huis? Ik heb geen duidelijke ambities, geen toekomstplannen, leef nergens naartoe, eerder van dag tot dag. Ik vraag Strato om hulp bij het vinden van motivatie.

Strato weet het ook niet precies, hij begrijpt me wel uitstekend. Zegt dat hij niet weet wat hij er tegenin kan brengen. Ik zeg dat het komt omdat ik gelijk heb. Hij vind ook dat ik gelijk heb, maar het is wel depressief. Dat klopt ook. Ik lok Strato een beetje uit door te vragen of hij vindt dat ik het kuren moet doen. Of hij denkt dat het zinnig is. Of hij een gevoel wenst te verwerven van 'de mogelijkheid' dat ik nog 'lang' leef. Strato zegt dat hij zich van de week heeft afgevraagd wat hij zou doen als ik er niet meer zou zijn. Hij zegt dat hij denkt dat hij er dan ook niet lang meer zou zijn. Strato wil niet leven zonder mij. Kijk dat is motivatie! 'Hang die maar in je motivatie-boom' zegt Strato.

Ik moet hartelijk lachen. Een 'motivatie-boom'! Ja, die wil ik, in plaats van een Kerstboom. Een boom met foto's en berichten er in van mijn 'incrowd'. Niet met beterschapsberichten en 'kop op' en 'je kan het' en 'het komt goed', maar met een toelichting over 'wat zij van mij nodig hebben' en waarom ik dus moet zorgen dat ik er alles aan doe om zo lang mogelijk te leven, al is dat slechts gebaseerd op een kansberekening.