zaterdag 5 oktober 2013

Mariska


Vandaag komt mijn nicht uit Oost-Groningen op bezoek. Mariska heeft om half zeven zo'n beetje de trein naar de randstad genomen en met haar moeder komt ze bij mij op visite. Dezelfde avond reist ze terug, ze komt écht voor mij en voor haar moeder natuurlijk. Ik ben vereerd!

Het lijkt wel of ik jarig ben als Mariska haar tas op wielen uit begint te pakken. Eerst krijg ik een lijst met voedingsadvies en supplementen-advies op het gebied van weerstand en obstipatie. Het is een flinke lijst en evengoed blijk ik een hoop van de goederen in huis te hebben en al te gebruiken. Ik krijg 6 verschillende pakken thee. Een zak cashewnoten, een zak gemengde noten met cranberries, pruimen, stroopwafels en het meest bijzondere van alles 'Kefir'. Nu heb ik wel eens van 'Kefir Lime' gehoord, dit is gedroogd limoenblad en dit gebruik ik wel eens als ik Thais kook. Echter hier gaat het om 'yoghurtplantjes'.

In een weckfles zitten de yoghurtplantjes en een scheut melk. Na een dag is dit een alcoholische melkdrank. Met de plastic zeef en trechter die ik erbij krijg, kan ik dan de gefermenteerde melk afgieten en opdrinken. De yoghurtplantjes doe ik dan weer terug in de schoongemaakte weckfles, met weer melk erbij voor de volgende dag. Heel bijzonder, nooit gezien of van gehoord. Je mag de yoghurtplantjes niet 'verstoren' met metaal, dus alleen roeren en afgieten met kunststof gereedschap. Gaan 'we' doen!

Uit de tas van Mariska komen nog meer spullen, die zijn voor haar moeder, mijn tante Anna. Van mijn tante krijg ik een bosje paarse gipskruid. Dit zet ik in een bordeauxrode vaas die van oma 'van de andere kant' is geweest. Erg mooi. Ik ben weer eens erg verwend!

We kletsen wat af, ik hoor leuke anekdotes over mijn familie. Tante Anna is zoals altijd goedlachs en toch valt het me nu voor het eerst echt op hoe vaak en hartelijk ze lacht. Mijn tante schrijft ook verhalen, over de snackbar die ze vroeger had en wat ze daar allemaal meegemaakt heeft. Over de eerste wasmachine en eerste afwasmachine, over het schrappen van kilo's aardappelen en meer. Ik vind dat fantastische verhalen.

Twee jaar geleden heeft mijn tante ook borstkanker gehad, toen is gekozen voor een borstamputatie. Nu we toch bij elkaar zitten, vullen we een formulier in voor de polikliniek 'familiaire tumoren' van het AVL. Mijn tante verleent toestemming om medische gegevens te mogen opvragen inzake een onderzoek naar erfelijkheid in onze familie. Mijn andere tante die het formulier nog moet invullen, ligt in het ziekenhuis en moet gedotterd worden. Ook al ligt ze in het ziekenhuis, we zijn allemaal opgelucht dat het probleem bij tante Louise, na het bezoeken van 3 specialisten gevonden is en dat het dit keer geen kanker is!

De derde tante die het formulier moet invullen, kan dit niet meer. Ze is dood. Ik stuur het formulier met een begeleidende kaart naar haar dochter en biedt hierin mijn excuses aan voor deze confrontatie. Ik geloof wel dat het belangrijk is om dit onderzoek te laten doen. Een gewaarschuwde vrouw heeft meer overlegingsKANS, bij klachten kan er gerichter gezocht worden.

Morgen is het familiedag 'van de andere kant' en ik heb nog zo'n 100 cup cakes te decoreren. Mijn nicht en tante helpen me. Het is een berenklus en we slaan ons er dapper doorheen. Mijn tante wordt er oprecht moe van, geheel terecht en ik sluit met bij haar aan. Na alle hulp en alle cadeaus nemen we afscheid. Ik loop met ze mee naar buiten, ik moet nog gauw even naar de winkel voor eetbare goudverf.

Ik heb mijn tantes verteld over mijn bijzondere buren, ik pas zelf prima in dit rijtje thuis, maak me geen enkele illusies. Prompt krijgen we een demonstratie. We staan op de galerij en horen een kabaal alsof er een complete porseleinkast in één keer omvalt. We kijken verschrikt over het balkon en links en rechts op de galerij of we iemand moeten helpen. We zien niks, totdat de vriendin van mijn buurman naar buiten komt en als een bang hert met grote passen weg loopt. Ik vraag haar of het bij 'hem' was. Ze beaamt dit en zegt dat hij over haar grenzen gaat en dat ze daarom weggaat. Ze vertelt er wel bij dat ze ook gezegd heeft dat ze hem nog wel belt, anders raakt hij nog meer 'van zijn pad'. Verschrikt vraag ik of hij niet gewond is, of we iets moeten doen. Dat hoeft volgens haar niet.

Ik zwaai mijn nicht en tante uit en als ik mijn fiets uit de schuur wil halen, zie ik de vriendin van de buurman weer. Ze staat naast haar auto met een tas vol gebroken spullen, er ligt al veel glaswerk op de grond. Ik pak stoffer en blik en ruim het op. Ondertussen vertelt de vriendin dat de agressie zich nooit tegen haar richt. Mijn buurman heeft Borderline syndroom en een hersenbloeding achter de rug, hij kan zich niet goed uiten en heeft sinds enige tijd Tourette en aanvallen van agressie. Wat een narigheid voor hem en zijn vriendin, die niet echt zijn vriendin is, want ze kan op deze manier geen verkering met hem hebben. Ze zou wel graag verkering willen, maar het valt allemaal niet mee, ze is ook Borderliner.

Ik red het nog om op tijd in de winkel te zijn en als ik thuis kom bak ik 16 lactosevrije cup cakes voor mijn achternicht en nog eens 50 cup cakes die ik zal versieren als prijzen voor de speurtocht van morgen. Strato maakt spaghetti met grote, zelfgedraaide gehaktballen.