zaterdag 12 oktober 2013

Het Diner


Ik doe een roze kleurspoeling in mijn geblondeerde haar, ik doe ook meteen de bles van Boefje even. Zij heeft een wit hartje op haar kop, dat is nu roze, dat bevalt me.

Ondanks dat ik behoorlijk moe was gisteravond, heb ik nog lang wakker gelegen. De spanning blijft maar, zelfs als ik 'goed' bezig ben en afleiding heb. Het is net of ik 'vrij' heb, omdat de bestralingen voorbij zijn en de chemokuur nog niet begonnen. Ik ben onrustig, wil deze vrijheid zo goed mogelijk benutten en begrijp dat daar ook gevaar in schuilt. Ik moet ook een beetje rustig aan doen. Op het moment geeft mijn lijf prima aan wanneer ik moet stoppen, zonder mogelijkheid om hier overheen te walsen. Stop is stop.

Strato loopt erbij als een 'verloren' man in zijn te krappe joggingbroeken. Ik vind het prima als hij die thuis draagt, maar niet op straat. Hij heeft nog maar 1 spijkerbroek die lekker zit en die is dien ten gevolge ook meestal in de was. Strato heeft veel minder kleding dan ik en wast des te meer, logisch. In mijn machine dan wel, hij heeft al maanden een kapotte wasmachine. Eindelijk heeft hij een nieuwe besteld, deze wordt woensdag bezorgd. Cadeautje van zijn lieve moeder. Ze zei er met een grote lach bij dat als we ooit trouwen, we dan niks krijgen. Geen enkel probleem vinden we dat. Ik ben al getrouwd.

Ik overtuig Strato ervan dat we eens even naar de stad moeten gaan om een nieuwe spijkerbroek te kopen. Eentje die echt lekker zit, zodat hij niet meer als balletdanser in spe de straat op gaat in zijn krappe joggingbroek. Meteen een goed excuus voor ons allebei om naar buiten te gaan en voor Strato om achter zijn computer vandaan te komen. Hij checkt nog wel even of hij geld heeft voor een nieuwe spijkerbroek. Het kan, dus we gaan op pad! Boefje is mee, ze heeft dan wel een hekel aan winkelen, maar ze heeft ook wat beweging nodig en van de dokter mag ze niet spelen omdat ze mank loopt.

In de derde winkel slagen we voor twee spijkerbroeken voor een zeer schappelijke prijs. Bij W&E eten we een hamburger en die is nog heel lekker ook! In de boekenwinkel van W&E staat een quote op de muur naast het portret van Herman Koch: 'Het geluk heeft aan zichzelf genoeg, het heeft geen getuigen nodig'. Het staat wel intelligent, zo groot en met zo'n portret van de auteur in zwart wit er naast, maar als je je er even goed op concentreert, kom je tot de conclusie dat de quote helemaal niks betekent. Dankzij de nijvere uitgeverij staat 'Het Diner' van Herman Koch in New York op de bestseller lijst. Niet iets om trots op te zijn als Nederlanders. 'Tirza' van Arnon Grunberg is duizend keer beter in het licht van de beoogde leeservaring.

We doen ook nog een paar uur noeste arbeid op het atelier. Strato zet stellingen in elkaar en ik ruim op. Een laatste klusje doe ik zittend, omdat ik nog niet wil opgeven, maar daarna is het echt over en moet ik verplicht ophouden. Mijn lijf roept halt. Thuis kijken we een film, tenminste, ik kijk alleen maar, Strato volgt de film ook echt. Mijn hoofd is vol van 'chemo'. Voor de film heb ik zitten lezen in het 'Eten tijdens chemo' kookboek. Daar staat in dat als je borstkanker hebt, je mogelijk beter geen melkproducten kunt gebruiken. Ik drink net nog een glas zelf gebrouwen kefir leeg. Tijdens chemo misschien alleen maar groentesap gemengd met plantaardige proteïnen? Ik wil namelijk ook wel 8 kilo afvallen.

Het is een bijzonder kookboek, het is vrij duidelijk wat er wel en niet wetenschappelijk bewezen is, dat van die melkproducten is niet bewezen, het betreft een vermoeden. In een rood kader staat dat sommige specialisten het gebruiken van supplementen en antioxidanten tijdens chemokuren een slecht idee vinden, het zou de werkzaamheid van de behandeling tegengaan. Andere specialisten moedigen het gebruik juist aan. Tja. Ik zal het maandag eens vragen aan mijn oncoloog internist (of is het internist oncoloog) wat zij er allemaal van vindt.

Volgens de radiotherapeut ziet mijn borst er goed uit. Dat is zo, vanuit het perspectief van de behandelingen die ik ondergaan ben. Als je die even vergeet, dan ziet mijn borst er helemaal niet goed uit! Strato werd helemaal geëmotioneerd van de aanblik. 'Wat zielig' zei hij erbij tegen mij. Verbrand, verkleurd, gewond, pijnlijk, een deuk en een litteken dat nu meer en meer op een gummiworm lijkt. Ik voel me net een clown met mijn witte en mijn rode tiet.

Geslaagde quote over geluk: 'Geluk is een hangmat waarin je lui ligt in een wezenloze stilte.' van Frank Boeijen.