maandag 7 april 2014

AVL 24.1: Spuit 11


De op-één-na-laatste chemokuur (en nog 36 keer immunotherapie en vijf jaar hormoontherapie).

Strato en ik blijven het gevoel hebben dat we een vliegreisje maken, iedere maandag. We worden met een taxibus opgehaald en naar het ziekenhuis (vliegveld) gebracht. We zijn altijd te vroeg (voor een vliegreis moet je ook altijd 'te vroeg' aanwezig zijn). We worden opgehaald en naar een kamer gebracht (boarden). Ik wordt aangesloten op het infuus (opstijgen). Vier uur lang duurt 'deze vlucht'. Dan wordt ik afgekoppeld (we landen). We wachten op de taxi (douane en koffers) en worden dan weer thuis afgeleverd (eindbestemming). Dan moeten we bijkomen (jetlag) en blijken we gewoon weer thuis te zijn (da's gek).

We zijn ruim op tijd en mogen direct met de verpleegkundige mee. Een ruime vierpersoonskamer en uitzicht op de centrale hal. Mijn bloed wordt afgenomen en de Herceptinkuur aangesloten.
We lopen een half uur vóór!

Voor het eerst kijk ik met een schuin oog hoe het infuus ingebracht wordt. Dat heb ik nog nooit gedaan. Op een of andere manier wordt een plastic buisje ingebracht. Mijn technische nieuwsgierigheid is gewekt, hoe werkt dat precies? Ik kom er niet achter, durf toch niet echt te kijken. Ik heb het 'druk' met wiebelen met mijn tenen. Dat helpt als je geprikt wordt!

Strato gaat vandaag overleggen met de specialistisch verpleegkundige. Ik heb geen geplande afspraken meer met de internist, dit gaat hij ook regelen, ik heb veel vragen over de aanstaande hormoontherapie, maar eerst wat anders. Ik ben ik al dagen erg kortademig en mijn conditie is echt beroerd. Er wordt geregeld dat ik vandaag een longfoto moet laten maken. Ik vind het niet nodig, op de vorige longfoto was tenslotte ook niks te zien een paar weken geleden. Gelukkig zeg ik dat niet hardop en ga netjes met mijn kapstok met Herceptin infuus naar radiotherapie voor de foto.

Het half uur wat we voorliepen verandert in een uur vertraging. Een apparaat op het lab werkt niet, hier moeten ze mee kijken wat de bloedwaarden zijn. Langzaam loopt de afdeling dus vol met mensen die moeten wachten op de uitslagen voordat de chemokuren besteld kunnen worden. Ik vind het totaal niet erg of vervelend. 'Onze' verpleegkundige heeft het onder controle en legt uit waarop we wachten. Prima, kan gebeuren. Uiteindelijk zijn mijn bloedwaarden bekend en in orde bevonden, dus de chemokuur kan doorgaan vandaag. Ik heb er nog niet één gemist en vind mezelf een bikkel!

We gaan met de taxibus weer naar huis, de chauffeur besluit een toeristische route te nemen. Best leuk, maar ik ken de routes inmiddels allemaal. Later, thuis, krijg ik Dokter in der Sas aan de telefoon. Op de foto is te zien dat ik vocht achter mijn linkerlong heb. Echt? Dat verwacht je toch niet. Ze wil me graag donderdag zien, even naar mijn hart en longen luisteren. Ze gaat ook proberen om het nucleair hartonderzoek, gepland op 25 april, te vervroegen. Het is van belang om uit te vinden of mijn hart goed werkt. Vocht achter de long zou hierdoor veroorzaakt kunnen worden en als het mijn hart is, komt dit mogelijk door de Herceptin. Dat zou niet goed zijn, maar ik wil niet vooruit lopen op de zaken. Donderdag naar Dokter in der Sas dus.